Perumusan Sementara Seminar Tajdid Bandung 19 Oktober 2008

Al-hamdulillah, syukur kepada Allah Yang Maha melimpah-limpah KurniaNya, sekarang saya boleh catitkan di sini rumusan sementara Seminar tajdid bandung 19 Oktober itu. Ia seperti berikut:

 

1.Menjaga kerangka wacana pemikiran dalam agama yang seragam dalam kebenaran yang merupakan hasil yang paling matang dan benar dari umat  Islam dalam sejarahnya dari awal hingga kini.

2.Perlu meneruskan keseragaman ini untuk membina pemahaman keagamaan yang harmonis dengan prinsip-prinsip epistemologis arus pemikiran Islam.

3.Meneruskan satu pengembangan intelektuil dan keagamaan yang stabil sebagai upaya membina peradaban Nusantara ini.

4.Keperluan menyuburkan diusiplin-disiplin ilmu Islam melalui pendidikan untuk membangunkan umat dan budaya masyarakat dalam kerangka pegangan serta nilai-nilai Ahlu Sunnah Wal Jamaah.

5.Mengembangkan pendidikan dalam Dunia Melayu yang melibatkan populasi  umat Islam  di dunia, membina peradaban yang berpandukan ajaran islam aliran Ahlus Sunnah untuk membina peradaban Islam yang adil  dan damai.

 

Al-hamdulillah, syukurlah kepada Allah atas kurnianya yang amat besar sekali ini. Saya akan hubungkan ini dengan isi kandungan risalah yang saya tulis- dengan menyebut syukur kepada Allah-  tahun 1995 lalu berjudul ‘Pengkalan Rantau Asia pasifik  Sebagai Kawasan Yang Mengamalkan  Pegangan Ahlkis Sunnah Wal-Jamaah’ tertbitan Hal Ehwal Agama islam di Jabatan Perdana menteri, Kuala lumpur. Alangkah besarnya kurnia Tuhan dalam peristiwa yang zahirnya seperti perkara yang berkebetulan ini. Ya Allah  bantulah kami semua merealisasikan matlamat ini , dengan segala kekerdilan kami ini, di Rantau  Melayu ini.Amin.Allahumma amin.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: